Sfaturi utile, stiri, noutati medicale

Dermatita atopica

Posted at January 29, 2020 | By : | Categories : Sfaturi utile, stiri, noutati medicale | Comments Off on Dermatita atopica

Cunoscuta si sub numele de eczema atopica, dermatita atopica este o boala inflamatorie cronica recurenta, care poate afecta pana la 20% din copii si 2-8% din populatia adulta, procente regasite in majoritatea tarilor europene. Declansarea acestei boli are mai multe cauze, care tin deopotriva de mostenirea genetica si de factorii de mediu. In ceea ce priveste predispozitia fiecarui individ, se mentioneaza defecte la nivelul pielii: o calitate scazuta a lipidelor si enzimelor din structura, care afecteaza rolul ei de bariera, raspunsuri imunitare exagerate, si nu in ultimul rand colonizarea pielii cu o flora microbi ana modificata. Tabloul clinic este relativ variat, majoritatea pacientilor prezinta forme usoare in tara noastra, insa prevalenta este in crestere.

In cazul unui consult, medicul va va pune intrebari legate de predispozitia genetica, de un istoric de astm sau alergii diverse, fie personale, fie familiale, de momentele/ sezonul cand afectiunea se accentueaza, de factori din dieta, mediu sau stil de viata, asociati cu un puseu. Diagnosticul nu este stabilit mereu de la prima vizita, in special in cazul copiilor, dermatita atopica este formulata in baza unei evolutii cronice, recidivante. Uneori doctorii apeleaza la ghiduri, concepute de comisii internationale de expertiza medicala dermatologica, si la scoruri, pentru a calcula severitatea tabloului clinic.

Caracteristice sunt pruritul (mancarimile pielii) sau gratajul (scarpinatul) mai ales la copiii mici, pielea uscata, crapata, rosie, in special in anumite zone (obraji, gat, pliuri), cu debut inainte de 2 ani, care se poate ameliora cu timpul, sau, din contra, accentua. Se pot observa pete, placi, roz-rosietice, bine delimitate, uneori in relief, uneori doar bubite sau ingrosarea/ incretirea pielii; pe termen lung, datorita gratajului, pot aparea inclusiv fisuri sau noduli.

Vizita la medic va ajuta in primul rand la diferentierea atopiei de alte cauze de eczema, mai precis piele iritata, uscata: eczema discoida (aspectul tipic de „moneda”), eczema de contact (datorata contactului cu anumite substante, medicamente, metale, plante), eczema varicoasa (cauzata de anomalii ale circulatiei venoase la nivelul membrelor inferioare), eczema seboreica (cu o distributie in special la nivelul fetei – sprancene, aripi nazale; pavilion urechi; scalp), eczema dishidrozica (cu „brobonele” si vezicule eruptive la nivelul palmelor).

Tratamentul acestei afectiuni are ca rol ameliorarea simptomelor; majoritatea cazurilor se atenueaza odata cu trecerea timpului; dermatita se mentine la 5-10% din adulti, in anumite contexte favorizante. Din pacate, nu exista un tratament curativ. Pentru a manageria eczema, pacientii sunt instruiti cum sa-si ingrijeasca pielea la domiciliu, sa evite baile si dusurile foarte fierbinti, temperatura si umezeala prea crescute in incinta casei; sunt educati sa se abtina de la grataj, sa aplice creme emoliente de atatea ori cat este nevoie pentru a mentine pielea hidratata; sa evite factorii declansatori identificati, alergenii cunoscuti, expunerea la conditii meteo extreme. Uneori este nevoie de tratament local, cu corticosteroizi de diverse potente, sau in cazurile severe, care afecteaza destul de mult calitatea vietii, de tratament sistemic.