ECHIPA MEDICALA
Florea Hirizan Natalia – Medic primar Gastroenterologie
Dutei Catalin Andrei – Medic specialist Gastroenterologie
Consultatie Gastroenterologie
Ecografie abdomen si pelvis
1. Consultatie Gastroenterologie
2. Ecografie abdomen si pelvis
PREGATIRE ENDOSCOPIE DIGESTIVA SUPERIOARA (ORA 14 ) În ziua explorarii, daca endoscopia digestiva superioara se efectueaza dupa ora 14, pacientul poate sa manânce pâna la ora 7, un mic dejun cu volum redus, fara grasimi si carne (pâine , brânza de vaci, lapte, cascaval, produse de patiserie, ou). Se poate ingera însa orice cantitate de lichide limpezi (apa, ceai, zeama limpede de compot) in cursul diminetii, pâna la 4 ore înaintea explorarii. Pacientul trebuie sa cunoasca urmatoarele: • explorarea propriu-zisa dureaza în medie 5 minute; • se efectueaza anestezie a gatului cu Xilina spray, pentru a usura trecerea endoscopului Cu 4 ore înaintea explorarii nu se mai ingereaza nici macar lichide!
PREGATIRE PENTRU COLONOSCOPIE PICOPREP – ORA 8-13 In ziua dinaintea explorarii se serveste micul dejun obisnuit si un pranz usor inaintea orei 13. Dupa aceasta ora nu este permisa decat ingestia de lichide limpezi ( apa, ceai, sucuri naturale strecurate). Cu 2 zile inaintea explorarii se recomanda sa nu se consume vegetale ( legume crude sau preparate – varza, fasole pastai, spanac, zarzavatul din ciorbe, salate de cruditati- rosii, castraveti, salata verde,varza), fructe ( struguri, mere, pere, piersici, caise, pepene, citrice- portocale, grapefruit), seminte si cereale, preparate de fier. In ziua dinaintea explorarii se consuma numai lichide clare – 2-3 l. In ziua dinaintea explorarii la ora 10 se bea un plic de Picoprep dizolvat intr-o cana de apa, iar la ora 14 al doile plic. La ora 18 se iau 4 cp de Dulcolax, toate odata. In final, obiectivul este eliminarea unui scaun apos , limpede. In cazuri rare, daca scaunul nu este apos sau pacientul nu poate consuma toata cantitatea de lichid este bine de contactat medicul inainte ca pacientul sa vina la explorare, pentru ca exista posibilitatea de completare a pregatirii pentru ca scaunul sa devina complet lichid; daca gustul solutiei este greu tolerabil se poate adauga zeama de lamaie, zahar, suc grapefruit sau portocale fara pulpa. In cazul administrarii unui sedativ in cadrul examenului colonoscopic, nu este permisa conducerea masinii timp de 6 ore. NU UITA : Picoprep 2 plicuri, se dizolva fiecare plic intr-o cana cu apa ; Dulcolax 4 cpr .
PREGATIRE PENTRU COLONOSCOPIE FORTRANS SI DULCOLAX- ORA 14-18 In ziua dinaintea explorarii se serveste micul dejun obisnuit si un pranz usor inaintea orei 13. Se poate manca pana la inceperea pregatirii, respectiv ora 17, cu respectarea restrictiilor alimentare mentionate ulterior. Dupa aceasta ora nu este permisa decat ingestia de lichide limpezi ( apa, ceai, sucuri naturale strecurate). Cu 2 zile inaintea explorarii se recomanda sa NU se consume vegetale ( legume crude sau preparate – varza, fasole pastai, spanac, zarzavatul din ciorbe, salate de cruditati- rosii, castraveti, salata verde,varza), fructe ( struguri, mere, pere, piersici, caise, pepene, citrice- portocale, grapefruit), seminte si cereale, preparate de fier. In ziua dinaintea explorarii, incepand cu ora18, se beau in decurs de 2 ore, 2 litri Fortrans (fiecare plic de Fortrans se dizolva intr-un litru de apa) , intr-un ritm cat mai constant. La ora 20 se iau 2 cp Dulcolax, toate odata si se mai beau lichide in functie de toleranta personala ( 1-2 l ) in cursul serii. In ziua explorarii, intre orele 7-8 dimineata, se bea al treilea plic de Fortrans in 1 l apa. In continuare NU mancati pana la examinare, dar puteti consuma lichide clare pana cu aprox. 4 ore anterior explorarii. In final, obiectivul este eliminarea unui scaun apos , limpede. In cazuri rare, daca scaunul nu este apos sau pacientul nu poate consuma toata cantitatea de lichid este bine de contactat medicul inainte ca pacientul sa vina la explorare, pentru ca exista posibilitatea de completare a pregatirii pentru ca scaunul sa devina complet lichid; daca gustul solutiei este greu tolerabil se poate adauga zeama de lamaie, zahar, suc grapefruit sau portocale fara pulpa. In cazul administrarii unui sedativ in cadrul examenului colonoscopic, nu este permisa conducerea masinii timp de 6 ore. NU UITA : FORTRANS 3 plicuri, 1 plic se dizolva in 1 L de apa ; Dulcolax 2 cpr.
Afla raspunsuri la cele mai frecvente intrebari despre serviciile de gastroenterologie in Pitesti, de la diagnostic si tratamente, pana la importanta controalelor regulate.
Gastroenterologia este ramura medicinei care se ocupa cu diagnosticarea si tratamentul afectiunilor tractului digestiv, incluzand esofagul, stomacul, intestinul subtire si gros, ficatul, vezica biliara si pancreasul. Sanatatea sistemului digestiv este esentiala pentru absorbtia corecta a nutrientilor si pentru buna functionare a organismului. Vizitele regulate la un medic gastroenterolog ajuta la prevenirea si tratarea afectiunilor comune si la evitarea complicatiilor pe termen lung.
Un gastroenterolog in Pitesti poate trata diverse afectiuni, cum ar fi refluxul gastroesofagian, ulcerul gastric, sindromul de colon iritabil, boala Crohn, hepatita si alte tulburari hepatice, polipi intestinali si cancerul digestiv. Acesti specialisti ofera, de asemenea, tratamente pentru afectiuni mai putin severe, cum ar fi gastritele si constipatia cronica.
In Pitesti, pacientii pot beneficia de o gama variata de investigatii pentru diagnosticarea afectiunilor digestive. Printre acestea se numara endoscopia digestiva superioara, colonoscopia, ecografia abdominala si testele de sange pentru evaluarea functiei hepatice. Aceste investigatii sunt esentiale pentru identificarea cauzei simptomelor si pentru elaborarea unui plan de tratament eficient.
Pregatirea pentru o consultatie de gastroenterologie poate implica aducerea rezultatelor analizelor recente si a istoricului medical. Pentru proceduri precum colonoscopia, pacientii trebuie sa urmeze o dieta speciala si sa ia un laxativ inainte de investigatie. Medicul gastroenterolog iti va oferi instructiuni specifice pentru fiecare investigatie, astfel incat sa obtii rezultate precise si o evaluare corecta.
Alegerea unui gastroenterolog in Pitesti iti ofera acces la servicii medicale de calitate aproape de casa, fara a fi nevoie de deplasari lungi. Specialistii locali au experienta si sunt dotati cu echipamente moderne, care permit diagnosticarea rapida si tratamente eficiente. In plus, beneficiind de servicii locale, poti avea o monitorizare constanta si consultatii regulate. Acceseaza pagina de contact pentru programari.
Frecventa vizitelor la un gastroenterolog depinde de starea ta de sanatate si de recomandarile medicului. In cazul persoanelor fara probleme digestive majore, o consultatie de rutina la 1-2 ani este suficienta. Cei care sufera de afectiuni cronice, cum ar fi boala Crohn sau hepatita, trebuie sa mearga mai des pentru monitorizare si ajustarea tratamentului.
Simptome precum dureri abdominale persistente, balonare, arsuri la stomac, greata, varsaturi frecvente, modificari ale tranzitului intestinal (diaree sau constipatie) si pierderea inexplicabila in greutate sunt semne ca ar trebui sa te adresezi unui gastroenterolog. Consultarea unui specialist la timp poate preveni complicatiile si poate duce la un diagnostic si tratament adecvat.
Programarile pentru consultatii de gastroenterologie in Pitesti se pot face simplu online sau telefonic. Este recomandat sa aduci toate documentele medicale relevante si sa discuti despre simptomele prezente pentru a ajuta medicul sa faca o evaluare completa. Acceseaza pagina de contact pentru a gasi optiunile disponibile si pentru a face o programare.
Tratamentul oferit de un gastroenterolog in Pitesti aduce numeroase beneficii, cum ar fi evaluarea rapida, planuri de tratament personalizate si acces la investigatii avansate. Aceste aspecte contribuie la imbunatatirea calitatii vietii pacientilor si la prevenirea aparitiei complicatiilor.
Centrul medical Medicii își propune sa vina in intampinarea dumneavoastră cu servicii medicale de calitate